Follow

Agoda Penang

mobile

Mee Udang Mak Teh,Kuala Sepetang

Looking for Perak's best food ? Searching for the best Mee Udang in Perak specifically in Taping area?









Location : Kuala Sepetang(GPS:4.840725,100.648391) near charcoal factory
Speciality: Mee Udang Banjir
Budget: MYR6~12
Operation hour: noon until mid night
Serving time: Mee Udang 5 min,Nasi Goreng:25 min
parking : Road side
Entertaintment: no
childseat: provided
toilet : provided
My good comment: Deserve to be one of the best food in Perak
My bad comment: I ordered MYR10 nasi goreng too.Does it look like MYR10 nasi goreng to you?Where is vegetable?


Penang Butterfly Farm

Berkali juga aku ke sini bawa family.Tempat ni agak menarik cuma agak mahal.Tiket utk dewasa adalah MYR18 dan kanak2 pula MYR10.Sekali sekala datang sini boleh la.
Tiap2 hari tempat ni dibuka dari kol 9 pagi hingga 6 petang.


Untuk first timer yg masuk,mesti anda akan teruja bila nampak beratus ekor rama2 berterbangan dekat dengan anda.Landscape juga cantik.rasa mcm nak dok kat sini je.Utk bebudak sekolah yg datang sini,cuba cadangkan kat sekolah utk buat taman mini mcm Butterfly Farm ni.Rasanya kos tak mahal.Rama2 pun bukannya kuat makan.Tahi rama2 pun aku tak pernah nampak.So why not?


Walaupun rama2nya banyak tapi yg aku perasan jenisnya tak banyak mana.Kebanyakan rama2 nampak lebih kurang sama saja terutamanya jenis yg kat atas ni.
Rama2 sini jinak belaka.Boleh landing atas tangan kita.Siap boleh pass pass bagi kat Ameer lagik.


Rama2 yg kembar siam pun ada.
Didalam tu juga ada panggung mini yg menayangkan info pasal rama2.Kalau rasa panas,panggung mini ni lah tempat anda menyejukkan badan.

Lepas tu ada bahagian serangga.Pelbagai jenis serangga juga ada kat sini dan kebanyakannya yg kita x pernah tengok.Contohnya mcm kala jengking florecent.



Disamping tu juga ada pameran rama2 yg diawet.Mmg cantik tapi lagi cantik kalau semua ni hidup.

Kepada yg nak datang,Penang Butterfly farm terletak di Teluk Bahang.


Rumah Kelahiran P Ramlee









Siapa yg x kenal P Ramlee?Kepada yg kenal,x kan x teringin nak gi melawat rumah P Ramlee?Selalu jugak kami sekeluarga melawat Rumah Kelahiran P Ramlee nih.Tambahan lagi bayaran masuknya adalah free.Ianya dibuka setiap hari dari 10am hingga 5pm kecuali Isnin.Tapi kalau Isnin tu adalah cuti umum,tempat ni akan dibuka.




Mengikut ceritanya rumah ni dibina pada tahun 1926 dan kerja pemuliharaan telah dilakukan beberapa kali.Disebelahnya pula ada Arkib Negara yg mempamerkan banyak koleksi2 dan gambar berkaitan dgn P Ramlee.Tempat ni mmg terjaga elok.Parking pun disediakan.



Bukan sahaja rumah ni special sebab P Ramlee,kita juga boleh melihat mcm mana rumah orang melayu dulu2.Rumah ni terbahagi kepada 4 beberapa bahagian.
 



1.Pengenalan P. Ramlee

2.Ruangan Seni dan Sukan

3.Bilik Tidur

4.Ruang Dapur



Aku pernah jumpa seorang pakcik yg tinggal berdekatan dgn rumah P Ramlee.Dia kata dia kawan P Ramlee.Mcm2 yg diceritakan.So kalau nampak ada org2 tua dok melepak kat situ,jgn segan bertanya.Mungkin itu kawan P Ramlee dan banyak cerita P Ramlee yg diorang boleh ceritakan.Pakcik tu bagitau yg rumah P Ramlee ni sebelah ngan kubur jepun.Sepanjang aku gi sini, x pernah pun aku nampak.Bila aku perati betul2,punya la banyak kubur jepun kat tepi rumah dia. Padan la dlm cerita P Ramlee pun ada hantu jepun.Mungkin dia expert bab hantu jepun.



Jgn lupa bawa kamera sbb tempat ni mmg cantik kalau nak bergambar.So kepada semua yg berkunjung ke Pulau Pinang,jgn lupa singgah sini(GPS:5.410069,100.313469)

 





Jambatan Pulau Pinang






Jambatan Pulau Pinang adalah daya tarikan utama ke negeri ini.Jambatan terpanjang di Malaysia ini mula dibuka pada tahun 1985 dan mempunyai panjang sejauh 13.5km.Laluannya ditambah sejak 2 tahun dulu bagi mengurangkan kesesakan.



Hanya org2 mainland yg tabah je yg boleh kerja kat Pulau.Hanya 3 option saja yg ada utk org2 ini.1 ialah jambatan.2 adalah ferry.3 adalah beli hovercraft,helikopter dan sbg.Saya pernah menjadi salah seorang dari mereka utk 1 bulan.Mmg susah.nasib baik ada bas free atas ikhsan Kerajaan Negeri dan Rapid Penang.So masalah kesesakan tu kitorang handover kat driver bas lepas tu boleh relax.Yg penting bagi kitorang,sampai ke pick-up point on time sbb bas ni mmg jalan on time.Kita juga boleh tgk live dari cam utk mengetahui status kesesakan dari portal penang bridge.



Pada awal pembukaannya,ramai org akan berenti di tengah jambatan utk bergambar.Saya pun pernah bergambar kat tengah jambatan dulu.Sekarang,nak berenti tgh jambatan pun x berani.



kadar tol yg dikenakan adalah MYR7 semasa anda memasuki Pulau Pinang.Masa keluar pulau,FOC.Utk sesapa pakai Touch N Go yg dibeli kat Jambatan,hanya MYR5.6 saja dikenakan.Mmg murah tapi kalau sebulan berkali2 masuk pulau,beratus ringgit gak habis kat jambatan.


Di samping boleh melihat laut,pulau2 kecil,dari Jambatan ini juga,anda boleh tengok Jambatan ke 2 yg sedang dibina.
Jambatan Pulau Pinang tidaklah dibuka sentiasa.Ada kalanya ditutup atas tujuan2 tertentu.Contohnya tiap2 tahun akan ada larian Penang Bridge.
Yang pasti,pengalaman menaiki jambatan pulau pinang adalah sesuatu yang menyeronokkan bagi orang yang tak bekerja di Island. 

Wedding Photography by NZRPhoto http://nzrphoto.blogspot.com

Akuarium Pulau Pinang

 Kepada sesiapa yg ingat nak bawa family jalan2 tgk ikan yg best2 dgn harga yg murah,anda boleh lah ke Akuarium Pulau Pinang(GPS:5.286755,100.28625).Kenapa murah?Sbb ni adalah under Jabatan Perikanan Malaysia dan secara asasnya ia dalah bukan berasaskan keuntungan semata mata.
 Ia dibuka setiap hari kecuali Rabu dari 10pagi hingga 5 petang.Bayaran pula adalah MYR5 utk 1 dewasa manakala kanak2 7~12 tahun adalah MYR2.Romboongan sekolah pula cuma MYR1.5 sahaja.Percuma utk kanak2 bawah 7 tahun,OKU dan warga emas atas 55 tahun.
 Tempatny tak lah sebesar mana tapi boleh la utk memberi keriangan dan kelainan trio hujung minggu kita.Pada permulaan anda akan disajikan dgn kolam air mcm gambar kat atas.
 Kemudian anda akan disajikan pula dgn rangka2 haiwan ataupun haiwan yg sudah diawet.Gambar kat atas adalah rangka dugong.Ameer adalah pengemar filem sains fiksyen y berumur 4 tahun.Ayat pertama yg keluar bila dia nampak rangka dugong...."Abah..ada dinosour!".


 pelbagai spesis hidupan marin yg kita boleh lihat termasuk juga dari benua lain.Contohnya ikan diatas yg dikatan satu family dgn pirana.Sekali tengok mcm bawal pun ada.Kebetulan kami pun baru lepas pekena bawal kelapa sawit.Bila tanya areef yg berumur 2 tahun pasal ikan ni,ingatkan dia kata takut.rupanya dia kata "sedap". Harap2 rasa dia sama dgn bawal lah yek.



 Selama ni x pernah tengok toman(atas).selama ni dengar cerita je yg dia boleh melompat dan menyambar monyet atas pokok.Bila tengok gelagat dia dlm akuarium ni,mmg boleh percaya la cerita tu.memang lincah ikan ni.dalam gambar nampak mcm kecik tapi sebenarnya lebih besar dari peha org gemuk.

 Selain ikan cantik,ada gak ikan huduh.
 Diakhir journey,ada mini pawagam yg skrinnya adalah akuarium besar.Saiz akuariumnya sama mcm size skrin pawagam.tempat duduk mcm pawagam juga disediakan.kepada pemina ikan yg suka spend masa lama depan akuarium,mmg best la dok kat mini pawagam nih.Mcm2 hidupan marin ada dlm.Ada yg big size dan ada juga kecik.Menggambarkan hidupan marin yg sebenar kat laut dalam.
 Antara tarikan dalam akuarium besar ni adalah penyu besar.Ada lebih kurang 5 ekor dm ni.Penyu besar ni ada paruh mcm burung.Tenang rasany bila tengok dia berenang.Seolah2 terbang mcm burung juga.


Diluarnya ada taman.Kita boleh beli makan ikan dan bagi ikan2 tu makan.Taman pun cantik utk bergambar.
Penambahbaikan yg perlu utk akuarium Pulau Pinang ni adalah pada aircon.Ada sesetengah tempat,mmg rasa panas dan sesak nafas.

Wedding Photography by NZRPhoto http://nzrphoto.blogspot.com