Follow

Agoda Penang

mobile

Welcome to Thailand

Once anda masuk ke sempadan Thailand,anda perlu belok ke kiri utk park kereta anda.Park kereta anda dan anda perlu ke kaunter immigration dgn membawa passport,embarkation form dan borang putih.Selalunya kaunter custom x jam sangat,maka better anda teruskan ke immigration dulu.pastikan keselamatan anak2 anda sbb segala  kenderaan akan bergerak hanya beberapa inci dari anak anda tu.
Serahkan passport kepada staff imigration beserta duit rasuah MYR1 sorang.Betul ke duit rasuah?Saya selalu ke bangkok naik flight.X pernah pun bayar MYR1 kat Suvarnabhum airport.Dulu pernah sekali saya berkeras x mau bagi MYR1 dan staff dia marah2 x mau chop passport.Akhirnya terpaksa juga bagi MYR1 selepas kena paksa.Lepas bagi rasuah pun dok bengis lagi.Tak tau la apa yg diorang tak puas hati dgn Malaysian.Pernah aku tanya kat immigration malaysia yg ramah,berhemah,berintegriti dan x minta rasuah.Ikut katanya mmg apa yg dibuat oleh staff Thailand amat tidak patut.Thailand is a great country.Cuma staff dia kat border yg buat spoil.So cerita panjang pun x guna, ikut je la trend kat sana.
Lepassettle kat immigration,beratur pula kat kaunter kastam.X jauh pun jaraknya.Serahkan borang yg diisi di Changlun tadi dan akan akan 2 ,3 staff yg akan menguruskannya.Sampai di staff yg terakhir,dia akan minta anda bawa kereta anda utk kepastian.
Keluarkan kereta dari parking dan staff kastam akan berikan borang putih sejurus dia lihat anda dan kereta anda.Now you are clear to enter Kingdom of Thailand.

Bersambung...