Follow

Agoda Penang

mobile

Sate Kajang Hj.Samuri, Taman Melati

Bila kami terasa nak makan sate Kajang tapi tak mampu untuk ke Kajang, selalunya kami singgah disini saja. Lokasinya berdekatan dengan karak Highway dan tak perlu risau dengan jalan yang sesak.


Kuah kacang ni la yg power




Kemas dan selesa



Sate idaman satu Malaysia

Location: Taman Melati, Setapak( near Petronas)
Serving:  Sate Kajang
Budget
Waiting time: 15min
Operation time:morning to noon
Capacity: 100 person
Parking: roadside
Entertainment: Radio
Childseat: yes
Toilet: Yes.

Masjid Kapitan Keling

Antara tempat wajib dilawati di Pulau Pinang adalah Masjid Kapitan Keling yang terletak berdekatan dengan Little India. masjid yang dibina pada abad ke 19 ini menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negeri. Jika anda kesini anda boleh lihat beberapa pelancong barat datang kesini dan mengambil gambar. Biasanya ada orang islam yang akan mengiringi mereka.














Semarak Aruni Inn, Kelulut, Marang, Terengganu

     Percutian kami ke Kuala Terengganu memang tak dirancang. Disuatu pagi Sabtu tiba tiba isteri saya kata " bang ..jom gi KT?" kebetulan memang tak de plan lansung untuk minggu ni dan rasa dah lama tak pekena keropok lekor terengganu maka kami pun terus pack pakain dan terus bertolak ke KT. Jarak dari Kuatan  ke KT adalah 2~3 jam perjalanan. Kami tak ikut jalan Kuantan-Jabur sebab kami tak rushing untuk ke sana. Kami kami melalui jalan tepi pantai iaitu Kemaman,Dungun dan Marang.
      Sampai di Marang hati saya tertarik dengan keindahan suasana yang dimiilik disini. Lantas membuatkan saya buat keputusan untuk bermalam ditepi pantai di marang ini. 3,4 hotel juga kami berhenti untuk buat tempahan tapi malangnya dah penuh. Akhirnya kami jumpa satu hotel yg kebetulan cuma tinggal satu bilik saja yang kosong. Tanpa berlengah lagi kami pun terus bersetuju untuk bermalam disitu.
Subuh view from my balcony



Semarak Aruni Inn Marang - Semarak Room
Inside view

Semarak Aruni Inn Marang - Bathroom
Toilet. Water pressure was slow.


Sunrise

Areef and Super Ameer playing sands

Our door
TV is sharing with others

Our balcony
Location: Pantai Kelulut, Marang, Terengganu

Room charge; MYR100

Aircond: yes

Entertainment: TV

Hot shower: yes

Iron: upon request

Internet: no

Parking : available 

Parking fee: 0

Good comment: Nice outside view. Just infront of Kelulut 008 Keropok Lekor

Bad comment: There was a dinner/party organised just outside my balcony. Had trouble to sleep. At the end need to confront with organizer at 12am.

Keropok Lekor 008 Kelulut

Cari keropok lekor best kat Terengganu?
Tema cuti saya kali  ini adalah jalan jalan cari keropok lekor. So awal pagi lagi saya sudah terfikirkan koropok lekor terengganu yang asli. Staff saya dari Terengganu yang rekomenkan saya ke tempat ni. Saya pernah ke Losong tapi saya kurang puas hati dengan rasanya.

Pemandangan dari hotel saya. Betul2 depan koropok lekor 008

8:30pagi baru nak buka







Mostly yang datang sini bungkus macam borong sakan


Location: Kelulut,Marang(GPS:5.172242,103.229422)
Serving: a variety of Keropok Lekor
Budget:
Waiting time:10~15min(depend on que)
Operation time:8:30am~5:30pm
Capacity:-
Parking:roadside
Entertainment:no
Childseat:no
Toilet: May be only for staff
My good comment: The best Keropok Lekor I had so far even forgot to take photo of it.One of the great "Ganu" product.
Can you spot the koropok lekor?
Can you spot the keropok lekor?These are the photo of keropok lekor I have for the whole trip.


Fauzi Nasi Kerabu, Kuala Terengganu

Cari makanan best kat Terengganu?
Perut masih belum lapar sebab baru lepas balun keropok lekor MYR10. Tapi memandangkan waktu kami di Kuala Terengganu ni singkat, maka adik saya ajak juga gi breakfast + lunch di sini.

Baru tiba. Matahari dah nak terpacak.


Tapi ayam dok bakar lagi


Cari tempat duduk kosong dan bersih


Last2 kemas sendiri. Pinggan orang yang terdahulu diletak di meja sebelah


Areef lap meja sendiri


Orang dok berbaris lagi untuk mengambil makanan


Ayoyo...


Mmmmm


Ayam ni mcm best je


Kebanyakan lauk dah nak habis


Inilah rupa nasi kerabu yang ditunggu tunggu


Tak lama lepas tu semua dah habis




Kaunter bayaran
Location: Berhampiran Flat Sri Kolam
Serving:  Nasi kerabu
Budget: standard Kuala Terengganu
Waiting time: self service
Operation time:morning to noon
Capacity: 100 person
Parking: roadside
Entertainment:
Childseat: yes
Toilet: Yes.
Nasi kerabunya mmg sedap dan banyak pilihan. Cuma harap tahap kebersihan dan servis tu perlu dipertingkatkan lagi.