Follow

Agoda Penang

mobile

Keropok Lekor Che Su,Kuantan

Cari makanan best kat Kuantan?
The best keropok lekor I ever had was from a small stall along the way from Kuala Terengganu to Marang.Understood Losong is most famous but for me Losong has low content of fish.However it is,I dont have much chance to visit Terengganu. Since then I always looking for a similar keropok Lekor from place nearby.I went to Kuantan many times and so far this small stall capture my attention.




Once you ordered, the keropok lekor will be refried.


Can enjoy the keropok lekor on site

Location:Beside Petronas Tanjung Lumpur,Kuantan
Serving:Keropok Lekor,Ikan celup tepung goreng,sotong celup tepung goreng,udangcelup goreng
Operation:Afternoon
Good comment: The best keropok lekor in Kuantan I found so far.Can consider high content of fish.The owner also talks nice.(Other similar and more popular stall nearby don't talk nice)
Bad comment:Hopefully for those who buys raw keropok lekor can get free sauce too.

Little Penang,FX Sudirman Jakarta

Hari ni Banjir disekitar Jakarta dan mmg payah utk mendapatkan taxi.So makan dekat2 area hotel je la.nasib baik hotel ni banyak kemudahan.So saya pun balik la ke tempat restoran2 yg saya lawat pagi tadi dan kali ni saya memilih utk makn di Little Penang.Walaupun saya asal Penang,nak tahu juga apa yg dihidangkan kat sini.Sama ke rasanya dengan kat Penang?So try je lah.





 Selepas membelek2 menu,saya pilih Laksa Kari Ayam Bakar.Mmmmm...tak jumpa benda ni kat Penang.
 Amazingly Laksa ni sedap.Mmg tak pernah jumpa laksa ni kat Penang.Basically dia pakai spaghetti dan kuahnya mcm kuah Mee Kari.Tak ada isi ikan melainkan ada rasa belacan.Laksa ni mmg "A" lah.
Kemudian saya order "Cumi lada garam".(cumi=sotong).Uniknya masakan ni adalah pada lada garamnya.Sotongnya sama macam sotong goreng tepung yg biasa kita jumpa.

  • Location:FX Sudirman,Senayan(GPS:-6.222345,106.806207)
  • Serving:Varieties of Penang delicacies
  • Budget: MYR20
  • Operation:everyday 9am~9pm
  • Parking:provided by FX Sudirman
  • Childseat:yes
  • Toilet:yes
  • My good comment:Worth try.When I was here,there a lot of foreigner (european) came to this restaurant.Indirectly this restaurant promotes Penang too.
  • My bad comment: I ordered ABC but unfortunately "kacang merah" is out of stock.
  • Sate Senayan, Jakarta

    Untuk trip ni saya akan menginap di Harris Suites yg terletak dalam FX Sudirman shopping mall.Saya sampai awal dan sementara menunggu utk check in,saya pergi cari sesuatu yg boleh mengisi perut di tengah hari itu.FX Sudirman mall ni boleh tahan la besarnya.

     
     Hanamasa adalah jenama nostalgic utk bebudak "Pusat Persediaan Kajian Teknikal ke Jepun".Buffet Jepun MYR10 ditahun 1996.
     
     Little Penang pun ada kat sini.Since saya org Penang,takkan saya nak makan sini.



     
     Kalau takat nak beli makanan ringan,kat sini pun ada jual.

     
     Finally saya pilih restoran Sate Senayan.Nak tahu unik ke?Berbaloi ke?


     
     Cantik menunya.Pelbagai makanan dan minuman disediakan.


     
     Akhirnya saya pilih Teh Poci,Sate Manis Sapi dan Lontong.Walaupun dimulut saya minta Nasi impit,diresitnya ditulis Lontong.mmm..tengok je la nanti.


     
     Setelah 5 minit menunggu datang la Teh Poci.Cara penyediaannya unik dan ada class.Gula yg digunakan adalah gula batu.

     
     Takkan nak terus minum.Jom tengok apa ada dalam teko tanah liat nih.mmm...sebelum kita nampak apa yg ada didalamnya,terlebih dahulu kita dapat mencium aroma wangi yg keluar dari teko tersebut.Bau mcm air mandi bunga tau.

     Kemudian datang lah lontong.Surprise juga sbb ingatkan lemang.Tapi mmg nasi impit yg bentuknya bulat.
     
     dan akhirnya datang lah Sate Manis Sapi.

     
     Rasa satenya sama je mcm sate Malaysia.Bezanya cuma kuah.Kacang di kisar halus dan ditambah gula agar rasanya manis.
     
    Ingatkan dibawah ada bawang,timun dsbnya tapi rupanya ada arang yg digunakan utk memanaskan sate kita sentiasa.

     
     Lepas tak larat makan,saya pun bungkus balik bilik.


  • Location:FX Sudirman,Senayan(GPS:-6.222345,106.806207)
  • Serving:Varieties of Sate
  • Budget: MYR30
  • Operation:everyday 9am~9pm
  • Parking:provided by FX Sudirman
  • Childseat:yes
  • Toilet:yes
  • My good comment:The Sate is good.But I like Sate Kajang Samuri more.
  • My bad comment: A bit expensive.But the place is exclusive.

  • Harris Suites Hotel

    Selepas checkin hotel, saya pun masuk ke bilik di tingkat 43.Biliknya selesa dan Wifi juga disediakan.Suasana dlm bilik ni hampir sama dgn hotel yg pernah saya stay di Switzerland.





     
    Pemandangan dari bilik saya.Cantik tak?


    Utk mengetahui dgn lebih lanjut pasal hotel ni,sila layari:
    http://www.harrishotels.com/