Follow

Agoda Penang

mobile

Mee Udang Pulau Sayak

Looking for Kedah's best food ? Searching for the best Mee Udang in Kedah specifically in Sungai Petani?
Many peoples heard "Cinta Pantai merdeka" song.Ok there is a nice place neaby Pantai Merdeka and this time I would like to bring you mee udang Pulau Sayak.









nice view from restaurant

Areef playing sands while waiting









  • Location:Kg.Pulau Sayak(After LKIM),Kedah(GPS:N 05 22.212 E 100 23.364)
  • Serving:Mee Udang
  • Budget: MYR10
  • Operation:everyday
  • Parking:provided
  • Childseat:yes
  • Toilet:yes
  • My good comment:The food is good.But the most important is the relaxing environment.
  • My bad comment: Flies
  • Aldy Hotel,Melaka

    Bukan senang bagi saya utk sampai ke Melaka.So kesempatan adik saya kawin dgn org Malaka ni,saya pun plan lah cuti2 Malaysia di Malaka dgn family tercinta.process pertama ialah dengan mencari hotel yg sesuai untuk kami.Oleh kerena destinasi kami adalah A famosa dan sekitarnya,kami pun cari lah hotel yg ada kat2 situ.Selepas survey punya survey,saya pun jumpa lah hotel ni.nama tak pernah dengar tapi memandang kan hotel ni dekat ngan destinasi saya,saya pun book hotel ni. Booking dibuat melalui iklan AGODA yang ada dalam blog ni. Kebetulan offernya menarik dan lebih murah dari book direct. Kosnya adalah MYR180. Saya juga ada bertanyakan org Melaka pasal hotel ni namun jawapannya hampa kerana tak ada sorang pun tau hotel ni.Selepas berpandukan GPS,maka sampailah kami ke hotel ni....OOOO...rupanya bangunan merah yg selalu saya nampak tu lah Aldy Hotel.Saya rasa semua org yg pernah datang ke sini pernah nampak bangunan ni.



     Maknanya memg senang la kami nak berjalan.Parking sekali lepas tu boleh gi banyak tempat.mcm mana rupa hotel ni dari dalam?dalamnya biasa je dan Ok sikit dari hotel budget.






     Dari atas hotel ni juga anda akan disajikan panorama yg menarik.No argue sebab hotel ni berada ditengah2 destinasi percutian kami.

     Diatasnya juga ada swimming pool tapi nak mandi segan sebab org yg naik a Famosa boleh nampak kita.





     Kalau malas nak tunggu lif,anda juga boleh guna tangga.Hotel ni tak la tinggi sangat pun.


    Menara Taming Sari,Taman Merdeka

    Melaka adalah tempat yg menarik untuk dikunjungi dan produk utama bagi destinasi penlancongan disini ialah sejarah.Terdapat banyak bangunan lama yg cantik dan masih lagi terpelihara.Taman merdeka terletak disebelah Balai Polis Melaka  juga bersebeahan dgn hotel kami.

     Keretapi lama juga ada disini dan adalah menjadi tumpuan utk bergambar.
     Saya sempat naik keretapi coklat kat bawah ni masa kecik dulu.Dengan adanya pameran free mcm ni,maka dapatlah anak saya memahami apa yg kita alami dulu.
     kapal terbang lama pun ada juga.pendek kata banyak pengangkutan lama yg dipamerkan.Anak2 happy,parent pun happy sbb free.


     Menara tamingsari juga berdekatan dan menjadi tumpuan utama pelancong kesini.Tapi kena bayar la.
     Menara ni mmg tinggi dan akan naik dan turun.Disamping tu ia juga akan berpusing untuk memberikan full panoramic view kepada pelawat.Kalau tak naik pun,anak2 akan khusyuk tengok benda ni naik turun.


     Rugi rasanya kalau tak naik.Tiket utk dewasa adalah MYR10 dan kanak2 adalah MYR5 sahaja.Kalau warga asing double the price.


    Kami rasa kami naik menara ni pada right timing sbb pemandangan nya mmg cantik sekali.
     Selepas tamingsari,ada perbagai beca menanti anda.Mula2 segan juga nak naik beca.Bukannya apa,selalu dok kesiankan pengayuh beca.Larat ke nak bawak kitorang ni.Fikir punya fikir kami pun naik je lah.Bayaran yg dikenakan adalah MYR25.Pengayuh beca akan membawa kita pusing 1 round taming sari-bangunan bersejarah-Stadhuys-Muzium TLDM-Menara.Menurut pengayuh beca ni,beca yg kami naik adalah beca yg digunakan dalam drama Sepah.
     Selepas naik beca,kami pun terus cari makan.Yg paling dekat ialah di dataran Pahlawan Mereka Megamall.Pelbagai produk dan servis yg ada disini dan nice spot utk shopping.

    St Paul

    Kepada yang ada stamina, boleh la mendaki bukit St.Paul ni. Banyak shot menarik yang boleh ditangkap dosini.










    Stadhuys,Melaka

    Lepas jalan2 kat St.paul,kami pun turun bukit utk jalan2 kat Stadhuys.Stadhuys ni lebih dikenali dengan bangunan merah.








    Berikut adalah informasi berkenaan stadhuys utk dikongsi bersama.(Sumber:Wikipedia)

    The Stadthuys (an old Dutch spelling, meaning city hall [1]), also known as the Red Square, is a historical structure situated in the heart of Malacca Town, the administrative capital of the state of Malacca, Malaysia. It was built by the Dutch occupants in 1650 as the office of the Dutch Governor and Deputy Governor.
    When Malacca was handed over to the British in the 19th century, the Malacca Free School was opened in the vicinity of the Stadthuys on 7 December 1826, by missionaries residing in the state, in response to a letter dated 19 April 1825, signed by a J. Humprey, J. W. Overee and A. W. Baumgarten, which called for an English institutional education to be built in Malacca. The school which the British provided free education to residents was eventually renamed Malacca High School in 1871 upon a takeover by the British government, and moved out to its present site at Chan Koon Cheng Road in 1931.
    Situated at Laksamana Road, beside the Christ Church, the supposed oldest remaining Dutch historical building in the Orient, is now the home of a Museum of History and Ethnography. Among the displays in the museum are traditional costumes and artefacts throughout the history of Malacca, which makes it Malacca's premier museum.



    Ada banyak lokasi2 yg cantik utk anda tangkap gambar family anda disini.Jangan lupa bawa camera ye?