Follow

Agoda Penang

mobile

Restoran Warisan; Terachi

On the way back to Kuantan from Port Dickson, I saw a nice traditional restaurant just near to the main road. Somehow I saw this place already in a TV. So I take this opportunity to experience it myself.





Coconut shake: MYR1.90


Kuey Teow Hailam : MYR8

bubur daging: MYR6

all i see is green



OKU friendly

 live traditional performance




Location: Terachi, Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Serving:  Masakan melayu tradisional negeri sembilan
Budget
Waiting time:10 min
Operation: Lunch time until mid night
Capacity: 300 person
Parking: provided
Entertainment: tv
Childseat: yes
Toilet: yes

Ibrahim Cendol

Nak cari cendol terbaik Kuantan? Saya tertarik dengan satu gerai cendol di Kuantan ni sebab kebanyakan pelanggannya terdiri dari pada chinese sedangkan gerai ni diusahakan oleh muslim. Kalau tak sedap takkan la bangsa lain pun sanggup datang kan? So saya pun pergilah meninjau gerai yg disebutkan.
Saya sempat bersembang dengan owner gerai ni yang ramah. Katanya perniagaan cendol ni bermula dari tahun 1978 oleh suaminya di bawah pokok sekitar Kuantan.









Pulut Ikan

Sultan pun pernah makan cendol ni

Beberapa keratan akhbar cina mengenai gerai ini

Macam ditaja oleh Digi je. Kebanyakan pelanggan adalah chinese.

Location: Air Putih, Kuantan(GPS: 3.827602,103.336231)
Serving:  Cendol dan kuih2
Budget: MYR2
Waiting time:3 min
Operation: Lunch time until 6pm
Capacity: 40 person
Parking: roadside
Entertainment: tv
Childseat: yes
Toilet: no

tolong share kan.

Keropok Lekor Kuantan

Dimana nak cari keropok lekor yang ala ala terengganu? So ini adalah salah satu option yang ada jika anda cuma sempat singgah di Kuantan sahaja. Ada lebih kurang 5 gerai disini dan pilihan juga pelbagai.









Location: Beserah, Kuantan( GPS: 3.875858,103.366251)
Serving:  Keropok Lekor, Keping
My good comment : Walaupun tak sama macam keropok lekor kelulut, tapi boleh la... 
My bad comment: Kalau nak digoreng, kena tunggu.

The @cademy, Port Dickson

The @cademy adalah salah satu anak syarikat DRB-HICOM yang bertujuan untuk memberi latihan atau kursus kepada pekerja2 DRB HICOM. Tempatnya tenang dan sesuai untuk menimba ilmu. Ramai yang mengadu tak tahu bagaimana rupa the @cademy ni, so saya share kepada kawan2.