Follow

Agoda Penang

mobile

Lawak : Ujian burung

Ah Tat, seorang pelajar kolej, telah mengambil kursus dalam ornithology(kajian burung). Malam sebelum ujian besar dalam semester, Ah Tat mengambil masa sepanjang malam belajar. Beliau mempunyai buku teks hampir dihafal.  Ah Tat bersedia.

Pagi ujian, Ah Tat memasuki auditorium dan mengambil tempat duduk di barisan hadapan. Di atas meja itu di hadapan deretan sepuluh burung . Setiap burung mempunyai karung yang menutupi badan mereka, dan hanya kaki boleh dilihat. Apabila kelas bermula, profesor mengumumkan bahawa pelajar untuk mengenal pasti setiap burung dengan melihat kakinya dan memberikan nama biasa, spesies, habitat, tabiat mengawan, dsb  Ah Tat memandang setiap kaki burung '. Mereka semua kelihatan sama kepadanya. Dia mula marah. Dia berjaga sepanjang malam belajar untuk ujian ini dan kini dia terpaksa mengenalpasti kaki burung ? Semakin dia berfikir semakin dia marah.

Akhirnya dia tak tahan lagi. Beliau berdiri, bergerak maju ke meja profesor itu, sehingga renyuk kertas peperiksaan dan mencampakkannya di atas meja. "Apa ujian tak masuk akal!" katanya kepada prof itu. "Bagaimana sesiapa sahaja boleh memberitahu perbezaan di antara burung-burung ini dengan melihat kaki mereka? Peperiksaan ini adalah yang paling bodoh saya pernah duduki!"  Dengan itu, Ah Tat berpaling dan menyerbu ke arah pintu keluar. Profesor itu agak terkejut, dan beliau mengambil masa seketika untuk tenang kembali. Kemudian, ketika Ah Tat berjalan keluar pintu, prof pun berseru, "Tunggu ,  apa nama kamu?"  Ah Tat berpaling, ditarik ke atas kaki seluar dan berteriak, "Beritahu saya, prof! Prof beritahu saya!"