Follow

Agoda Penang

mobile

David's Diner Ipoh

Kebetulan saya ada tugas di Ipoh dan singgah disebuah restoran yg menyediakan Makanan Amerika Sebenar. Saya tak pernah pergi Amerika dan teringin juga nak rasa the true American Food tu. Saya tak pandai nak judge rasa american mcm mana. So saya bawa sorang kawan yg pernah pi America dan suka makan american food masa kat sana.

Lokasi : B-G-1, Ground Floor, Greentown Square, Jalan Dato Seri Ahmad, 30450 Ipoh, Perak
Operating time: Mon-Sun 11:00 am-10:30 pm
Serving: American (New), American (Traditional), Breakfast, Burgers, Diners, Italian, Mexican, Pizza, Sandwiches, Seafood, Steakhouses, Tex-Mex and Vegetarian
Waiting time: 20~30min(patty dibuat selepas order) 
Parking: Parking Lot. MYR1 will be paid by restaurant for above MYR20 purchase, 
Toilet: Yes
Entertainment: Radio 
Budget: My burger set+ honeydew juice+Service charge+GST= MYR27.20. 
My comment: Food memang rasa America dan ambiance dalam restoran tu menambahkan lagi keseronokan disini.

tolong share kan 



sijil halal jakim dipamerkan disini




















Post-Name
Reviewed by Reviewer-Nameon August 25 2015
Rating: Your-Rating

Hatyai ice dome

Dah banyak kali kami ke Hatyai dan kali ni kami buat kelainan sikit. Mmg dari dulu saya tak berkenan sgt ice dome ni sebab bagi saya tak berbaloi. Tapi dah bini saya beriya2 nak gi jugak, so saya pun ikut je la. Ice dome terletak di Hatyai Municipal Park( GPS: 7.044567, 100.504870 ). Bayaran sebanyak THB300 utk dewasa dan THB200 utk kanak. Kalau harga utk warga Thai murah sikit. Harga tiket termasuk dengan winter suit. Saya nasihatkan supaya bawa seluar tebal & kasut serta stokin yang tebal. Ramai juga yg datang sini dengan selipar je. Boleh juga masuk tapi sure korang tak tahan dan nak keluar awal. Kasut winter boleh disewa dengan kadar THB100 sepasang.



Selepas masuk kami diberi baju dan juga taklimat.


Kemudian kami masuk ke satu ruang sebelum masuk ke dalam dome yg sebenar. Perlu stay dalam bilik ni lebih kurang 5min bertujuan utk sesuaikan badan kita dengan suhu sejuk. Basically kita akan rasa mcm masuk peti ais besar. Utk orang yg pernah kerja kilang yg ada warehouse utk bahan beku mcm saya, no surprise at all.












Kesimpulannya Hatyai Ice dome adalah tak berbaloi bagi saya. Spent THB1000 utk masa tak sampai 15min. Duit habis sekelip mata. Akhirnya isteri saya setuju ngan saya....hehehe.

Chang Puak Camp, Hatyai

Antara aktiviti yang popular di Hatyai adalah menaiki gajah. Aktiviti ni boleh dilakukan di Chang Puak Camp(GPS: 7.056423, 100.511626) yg terletak lebih kurang 5km dari Hatyai Icedome menghala ke Songhkla. Beroperasi setiap hari bermula dari pukul 8am hingga 5pm waktu Thailand. Selain itu, aktiviti menaiki menunggang ATV dan BB gun shooting juga disediakan. 

Harga tiket adalah THB500 utk dewasa dan THB250 utk kanak2. Seekor gajah boleh dinaiki oleh dua orang sahaja. Selain itu anda juga akan diminta sama ada nak beli makanan utk gajah atau tak. Selalunya orang beli la. Sebakul pisang dijual THB100. Ada beberapa staff boleh berbahasa melayu so no problem.

Makanan gajah boleh diberi sebelum atau selepas kita naik gajah. 


Masa yg diberi adalah 30min melalui jungle trek yg disediakan. Nak kata jungle pun tak la jugak tapi mencabar bila time gajah tu menjunam masuk ke dalam air. Dengan tak ada seat belt, mmg rasa mcm naik roller coaster pun ada.



Basically aktiviti menaiki gajah ni boleh la dikatakan berbaloi cuma agak mahal. Dgn duit Malaysia yg jatuh, kami spent lebih kurang MYR200 disini hanya utk 30min. Kalau kat Malaysia mcm2 dapat. Lepas turun dari gajah, nanti ada orang datang jual gambar kita naik gajah dengan harga THB170 sekeping.