Follow

Agoda Penang

mobile

Pulut Ayam Thai, Penang

Utk orang yang pernah merasa kesedapan makanan Thai original sama ada di Bangkok, Hatyai atau Krabi, semestinya mereka akan cuba mencari masakan yg sama tetapi di Malaysia. Restoran Thai mmg banyak tapi rasanya tak sama mcm di Thailand. Itu baru bab restoran makan berat mcm Tokyam dsb tapi bagaimana pula makanan ringan? Pernah jumpa? Sebenarnya agak susah utk mencari makanan Thai original yang simple2 di Malaysia ni mcm pulut Ayam, laksa thai dsb. Even di bukit kayu hitam pun, kena masuk Danok baru jumpa. Kalau larat jalan jauh sikit ke Kuala Perlis, boleh jumpa satu gerai kecik Makcik Satun.Baru2 ni saya terjumpa satu promosi yg dibuat oleh owner ke dalam satu laman sosial. Yg bestnya ia terletak di Penang. Saya sempat berhubung dengan owner dan berikut adalah info2 yg ingin dikongsikan.



khao mok kai set rm5

pulut pandan ayam thai set rm5

pulut pandan sotong goreng set rm6



laksa thai set rm4

Harga sama mcm Thailand cuma tak perlu bazirkan masa 2 jam driving, tol, petrol dan duit rasuah kat Imigresen Thailand....hehehe. Gerai ini juga menyediakan delivery service utk minimum dua set
caj delivery rm3 area delivery bayan lepas, bayan baru .sg.ara, bukit gedung, kampong jawa, kilang fasa 1 fasa 2 fasa 2.
Kalau berminat utk membuat tempahan, anda boleh  CALL 0174297530 utk lanjut. No Telephone yg tertera dalam gambar sudah tidak aktif.
So kalau nak rasa authentic Thai, jangan malu mencuba. Sekian.

Kedai Makan Sedap: Kak Ros Mee Udang Berasap, Sungai Baru,

Ada kawan saya upload kat FB pasal dia makan mee udang lipan kat sini. Since saya pun dah lama tak makan udang lipan, maka kami pun datang sini semata nak makan mee udang lipan. Jauh juga perjalanan nak kemari.

Location: Tepi jalan antara Tanjung Piandang ke Kuala Kurau, Perak 
GPS: 5°02'11.7"N 100°23'52.5"E
Serving: Mee pelbagai jenis Udang, Ketam, Sotong berasap. Nasi juga ada..
Dinner Capacity: about 100+ person 
Waiting time: about 10 min 
Parking: provided 
Toilet: provided 
Babychair: provided 
Entertainment: radio 
MY summary:  Frust sebab tak dapat udang lipan namun dinasihatkan utk call 017 4399065 terlebih dahulu kalau betul2 datang hanya utk udang lipan. Since kami dah sampai, kami order kuew teow Udang, Yee Mee Udang dan nasi goreng seafood. Dari segi rasanya, boleh dikatan lebih sedap daripada Mee Udang kat Kuala Sepetang dan harganya juga berpatutan. Gabungan resepi terbaik and Really nice food!!








Koey Teow Udang lepas asap semua dah habis


Yee Mee udang baru sampai dok berasap




Ameer makan nasi goreng seafood. dlm tu ada 2 udang dan 1 sotong besar



suasana disini


Nak ketam hidup pun boleh
Kesimpulan: Antara kedai makan sedap di Perak.