Resipi: Spaghetti segera menggunakan Periuk Tekanan Noxxa. Tanpa Prego.

Spaghetti adalah kegemaran anak anak saya. Kadang2 sarapan pagi sebelum ke sekolah pun dah minta spaghetti. Untuk tidak menghampakan anak2 saya buatkan juga. Kalau dah selalu masak tapi asyik dok pakai Prego pun parah juga. Maka saya belajar buat sos spaghetti sendiri yang lebih murah dan menyihatkan. Lagipun resipi ni dah siap dengan kuah spahettinya sekali. So anak2 tak de la gaduh kuah siapa yang lagi banyak. Semuanya sama je.

Bahan2:


5     ulas             Bawang Putih ditumbuk

1     biji              Bawang Besar dihiris
2     tsp               lada hitam ditumbuk
2     tbs               Tomato Puree
2     tbs               Cuka(saya guna Apple Cider Vinegar. Prego guna cuka apa? wallahualam)
1     tbs               Gula
2     tsp               Oregano
2    cawan           Air
1    tsp                Garam
2    tsb                Minyak Zaitun(Saya guna extra virgin. Prego guna canola oil).
200g                   Spagetti              

Cara2:

1. Campurkan semua bahan diatas kedalam periuk Noxxa.
 2. Turupkan periuk Noxxa dan pastikan tombol ke Pressure
 3. Tekan "High Pressure" sebanyak 9 kali macam gambar dibawah.
 4. Selepas 9 minit Noxxa akan berbunyi dan pusingkan tombol ke Steam untuk mengeluarkan tekanan didalam periuk. Selepas tekanan semua keluar dan periuk pun dan "unlock" , then buka penutup. Jadilah macam gambar dibawah.
 5. Cedok untuk dihidangkan.



Diatas adalah resipi asas memasak spaghetti dengan periuk Noxxa. Boleh tambah sosej, daging kisar dan sayur2 yang sesuai untuk spaghetti untuk tambah lagi kesedapannya..

Biasanya kalau seawal subuh saya akan prepare semua bahan ni tak sampai 5 minit. Lepas tekan, terus mandi. Lepas mandi sure spaghetti dah siap untuk dimakan. Mudahkan?

Catatan popular daripada blog ini

Cara scan dokumen dan IC depan belakang free dengan menggunakan handphone

Panduan Mudah: Klaim Balik Insurans Kereta yang Tidak Digunakan selepas Jual Kereta

Nasi Kandar Ali Khan, Sungai Dua Butterworth