Makanan wajib cuba di Penang
#Makanan wajib cuba di Penang #penang food
Pulau Pinang sebuah negeri yang terletak diutara semenanjung memang terkenal sebagai tempat tumpuan dalam pelbagai bidang. Tak kiralah atas urusan perniagaan, kerja, pelancongan, membeli belah, pendidikan dan banyak lagi. Terkenal sejak sebelum merdeka lagi, Penang menjadi hub yang penting dalam pembangunan di Utara Malaysia.
Lain restoran, lain resipinya. Maka kena cuba pelbagai restoran dan cari mana yang sesuai dengan kita. Kebanyakan restoran mempunyai beberapa cawangan disekitar Penang ni. Kadang2 rasa disetiap cawangan pun boleh lain2 walaupun dibawah jenama yang sama.
Char Koay Teow
Selain dari Nasi Kandar, Penang juga terkenal dengan Char Koey Teow. Terdapat banyak gerai Char Koey Teow sama ada di Pulau ataupun di seberang. Antara yang terkenal adalah.
Selain sos kicap yang mempunyai rasa berbeza, bahan di dalam char koey teow juga berbeza. Ada yang kurang kerang dan ada yg tak ada kerang langsung. Ada yang kering dan ada juga yang basah.
Laksa
Laksa Penang terkenal walaupun diluar Penang. Sejauh pasar malam di Johor pun kita boleh jumpa Laksa Penang. Tak perlu persoal sama ada yang ini atau yang itu adalah laksa Penang yang sebenar sebab laksa di Penang ni pun sebenarnya tiada yang standard. Terdapat banyak gerai yang menjual Laksa dan setiap gerai mempunyai rasa dan rupa yang berbeza. Antara laksa yang terkenal di Penang ni ialah:
Mee Udang
Sungai Dua boleh dikatakan sebagai spot Mee Udang di Penang. Seperti yang lain2, lain restoran lain rasanya. Antara yang terkenal adalah.
Pasembur
Pasembur ni subjektif berdasarkan apa yang kita pilih dan harganya juga banyak beza. Biasanya ada cucur udang, timun, kentang, ketam, sotong, ayam, udang dan kemudian dituangkan kuah kacang diatasnya. Kebanyakan gerai pasembur ni terdapat di Padang Kota dan juga Gurney drive. Cuma pastikan harga betul2 sebelum ambil untuk mengelakkan anda dari terkejut
Cendol
Cendol memang patut dikategorikan sebagai wajib kalau datang ke Penang. Lain gerai, lain rasanya. Walaupun nampak macam mudah sebab semua penyediaan dilakukan di depan mata dan seolah olah tiada rahsia, namun tak ada sesiapa yang boleh buat sama rasa seperti sesuatu gerai. Mungkin rahsianya terletak pada santan dan cendol hijau itu sendiri. Antara cendol yang terkenal di Penang adalah:
Orang sanggup beratur panjang atau menunggu lama di meja untuk mendapatkan cendol yang diingini.
Bawal Goreng
Yong Tau Foo
Yong tau foo adalah makanan yang berasal dari China dan dibawa oleh orang2 Hakka ke Malaysia. Selain didapati di China dan Malaysia, Ia juga boleh didapati di Taiwan, Thailand, Indonesia dan Singapura. Kini terdapat pelbagai variasi. Anda boleh pilih sama ada bihun, kuay teow, kankung, daging, sosej, kelempung, cendawan, broccoli, tauhu dan pelbagai lagi, Antara yang famous di Penang ialah Yong Taufoo Bagan Ajam.
#best penang # sedap penang #terbaik penang# murah penang # berbaloi penang#
Pulau Pinang sebuah negeri yang terletak diutara semenanjung memang terkenal sebagai tempat tumpuan dalam pelbagai bidang. Tak kiralah atas urusan perniagaan, kerja, pelancongan, membeli belah, pendidikan dan banyak lagi. Terkenal sejak sebelum merdeka lagi, Penang menjadi hub yang penting dalam pembangunan di Utara Malaysia.
Itu serba sedikit pasa Pulau Pinang dan kini saya nak kupas dengan lebih lanjut tentang makanan yang menarik terdapat di Pulau Pinang. Pulau Pinang terkenal dengan makanan yang sedap, pelbagai pilihan dan harga yang murah. Harga kadang kadang tengok tempat tapi bab sedap tu sudah semestinya sedap. So mana nak cari port makan best di Penang?
Nasi Kandar
Tak sah kalau sesekali datang ke Pulau Pinang tanpa singgah makan nasi kandar. Nasi kandar adalah makanan ikonik Pulau Pinang dan sinonim dengan mamak. terdapat pelbagai restoran nasi kandar di Pulau Pinang yang popular.
- Nasi kandar beratur
- Line clear
- Deen Maju
- Kayu
- Makbul
- Kassim Mustafa
- Pelita
- Nasmir
- Subaidah
- Cargas Cafe
- Zamruud
- Dynas
- Nasi Kandar Pokok Ketapang
- Hameediyah
Lain restoran, lain resipinya. Maka kena cuba pelbagai restoran dan cari mana yang sesuai dengan kita. Kebanyakan restoran mempunyai beberapa cawangan disekitar Penang ni. Kadang2 rasa disetiap cawangan pun boleh lain2 walaupun dibawah jenama yang sama.
Char Koay Teow
Selain dari Nasi Kandar, Penang juga terkenal dengan Char Koey Teow. Terdapat banyak gerai Char Koey Teow sama ada di Pulau ataupun di seberang. Antara yang terkenal adalah.
- Adam Char Koey Teow
- Sungai Dua Char Koey Teow
- Key Char Koey Teow
- Sany Char Koey Teow
Laksa
Laksa Penang terkenal walaupun diluar Penang. Sejauh pasar malam di Johor pun kita boleh jumpa Laksa Penang. Tak perlu persoal sama ada yang ini atau yang itu adalah laksa Penang yang sebenar sebab laksa di Penang ni pun sebenarnya tiada yang standard. Terdapat banyak gerai yang menjual Laksa dan setiap gerai mempunyai rasa dan rupa yang berbeza. Antara laksa yang terkenal di Penang ni ialah:
- Laksa Udang Iryani
- Laksa Tempurung Gertak Sanggul
- Laksa Janggus
Mee Udang
Sungai Dua boleh dikatakan sebagai spot Mee Udang di Penang. Seperti yang lain2, lain restoran lain rasanya. Antara yang terkenal adalah.
- Restoran Aur Gading
- Medan Selera Sri Tambang Mee Udang
- Ida Mee udang
- Warung Kulat
- Ayu Mee Udang
- Aziz Mee Pak Ngah
Pasembur
Pasembur ni subjektif berdasarkan apa yang kita pilih dan harganya juga banyak beza. Biasanya ada cucur udang, timun, kentang, ketam, sotong, ayam, udang dan kemudian dituangkan kuah kacang diatasnya. Kebanyakan gerai pasembur ni terdapat di Padang Kota dan juga Gurney drive. Cuma pastikan harga betul2 sebelum ambil untuk mengelakkan anda dari terkejut
Cendol
Cendol memang patut dikategorikan sebagai wajib kalau datang ke Penang. Lain gerai, lain rasanya. Walaupun nampak macam mudah sebab semua penyediaan dilakukan di depan mata dan seolah olah tiada rahsia, namun tak ada sesiapa yang boleh buat sama rasa seperti sesuatu gerai. Mungkin rahsianya terletak pada santan dan cendol hijau itu sendiri. Antara cendol yang terkenal di Penang adalah:
- Cendol Maklom
- Teow Chew Cendol
Bawal Goreng
Ikan bawal goreng panas memang popular terutama di kalangan pekerja kilang dan pejabat di waktu makan tengah hari. Digoreng dengan kunyit hingga rangup dan dipadankan dengan sos kicap yang manis dan pedas. Antara yang popular ialah :
Samosa
Samosa adalah karipap 3 segi yang biasanya dijual oleh orang India. Ada inti Ayam, Daging dan Sardin. Terdapat beberapa gerai India Muslim di Little India, Penang yang menjual samosa yang sedap dan gerenti puas.
Yong Tau Foo
Yong tau foo adalah makanan yang berasal dari China dan dibawa oleh orang2 Hakka ke Malaysia. Selain didapati di China dan Malaysia, Ia juga boleh didapati di Taiwan, Thailand, Indonesia dan Singapura. Kini terdapat pelbagai variasi. Anda boleh pilih sama ada bihun, kuay teow, kankung, daging, sosej, kelempung, cendawan, broccoli, tauhu dan pelbagai lagi, Antara yang famous di Penang ialah Yong Taufoo Bagan Ajam.
#best penang # sedap penang #terbaik penang# murah penang # berbaloi penang#