Resipi: Masak soya guna noxxa


 Lepas Hari Raya mesti ramai terfikir tentang untuk menguruskan badan.  Yang gemuk pasti nak kurus dan yang kurus ada yang tak selesa bila badan nampak berisi sikit. Antara diet yg agak agresif untuk menurunkan berat badan adalah yang dengan mengamalkan diet kacang soya.

 tak ramai yang tahu bahawa kacang soya mempunyai banyak khasiat dan dikatakan lengkap dengan nutrisi yang diperlukan seharian. kalau kita lihat di label produk produk kurus yang terkenal dan mahal selalunya produk itu berasaskan soya. daripada menghabiskan beratus ringgit hanya untuk beberapa minggu, baik kita beli kacang soya terus dari kedai dan masak di rumah. 

 kali ini saya nak kongsikan cara-cara memasak atau merebus soya dengan menggunakan periuk Noxxa. 

Mula-mula ambil segenggam kacang soya dan rendamkan ia semalaman. Biasanya segenggam kacang soya cukup untuk bekalan soya satu hari.

  Kacang soya mengandungi kepekatan Phytic Acid(phytate) yang tinggi. Phytic Acid adalah salah satu jenis antinutrien yang paling biasa—terdapat dalam biji benih, kacang, kekacang dan bijirin. Oleh kerana banyak antinutrien larut air, ia hanya larut apabila makanan direndam. Dalam kekacang, proses rendaman didapati mengurangkan phytate, protease inhibitors, lectins, tannins dan calcium oxalate.

 Air letak banyak mana pun tak apa. selepas lapan jam anda akan dapati bahawa kacang soya tadi telah menjadi besar.
Buang air rendaman tadi kerana ia mengandungi bahan anti nutrien yang kita sebutkan tadi. Masukkan air baru cuma kali ni tak perlu banyak. Cukup jika paras air sama tinggi dengan ketinggian soya. Masukkan satu sudu kecil garam sekali.

Kemudian tekan butang high pressure 6 kali dan tutup tombol high pressure.
 Kini soya anda sudah siap untuk dimakan. Anggaplah macam kacang rebus yang anda beli kat tepi jalan cuma yang ni dah siap kopek kulit dan berwarna putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan