Follow

Agoda Penang

mobile

Morning in Hat Yai

Kami mula memasuki Thailand pada pukul 8:30 pagi...ops..tu waktu Malaysia.Adjust jam anda 1 jam lewat utk mengikut waktu Thailand.So waktu di Thailand masa kitorang settle semua urusan kat border adalah pukul 7:30pagi waktu Thailand.Suasana tenang dipagi tu dan lokasi pertama yg anda akan jumpa semestilah Pekan Danok.

Danok
  Walaupun dari segi geografinya Danok dan Bukit Kayu Hitam adalah sama,tapi dengan perbezaan politik menjadikan dua tempat ini amat berbeza.Anda boleh rasakan perbezaan ketara apabila melihat wayar letrik bersilang disana sini.Danok asalnya kampung dan membangun selepas menjadi destinasi harian buat rakyat Malaysia utk membeli belah ataupun berhibur.Danok terletak dlm daerah Sadao tetapi ianya lebih besar dari bandar Sadao itu sendiri.Saya akan bercerita lebih pasal Danok diakhir trip ini.
Destinasi pertama kami adalah Hat Yai.Hat Yai adalah bandar terbesar di selatan Thailand dan jaraknya cuma 50km dari sempadan.Jalan ke Hat Yai juga cantik dan lebar.Mmg selesa memandu di Thailand.Selepas hampir sejam memandu,kami pun sampai ke Hat Yai.First time saya ke Hat Yai dan rasanya sama mcm berada di Bangkok.Bandar yg maju dan meriah.Nak check in rasanya mcm terlalu awal.Maka kami pun jalan2 dulu tanpa proper planning.
   Fikir punya fikir,kitorang decide utk pergi ke Klong Hae floating market.Klong Hae market adalah destinasi yg wajib anda kunjungi di Hat Yai.Tapi duit paling kecil yg kami ada adalah THB1000(=MYR100).Rasa kesian lak makcik pakcik sana nak tukar duit.Maka kami pun plan utk gi ke pasar raya besar utk pecahkan duit.Dalam perjalan tu kami jumpa Pasarraya besar "Big C".Kami pun pecahkan duit kat sana.Yang paling famous kat Thailand adalah Tesco Lotus.On the way ke Hat Yai tu kita boleh jumpa lebih dari 5 Tesco Lotus.

Beli durian kat Big C utk pecahkan duit
   Selepas berjaya pecahkan duit,kami pun terus ke Floating market tapi malangnya hujan mula turun dengan lebat.Lepas tak tau nak buat apa,maka kami pun gamble utk checkin hotel.Hotel kami adalah Centara Hotel dan kami tak tahu bagaimana rupanya dan bagaimana pula lokasinya selain dari maklumat di internet.Setelah meredah beberapa jalan kecil(sbb ikut GPS) akhirnya kami sampai ke hotel.Alhamdulillah hotel kami berada di tengah2 tumpuan pelancong dan rupanya ada class.
   Security utk masuk ke hotel ni ketat dan semua kereta yg ingin masuk akan dicheck menggunakan bomb detector.Security staff juga ramah dan service yg mereka bagi adalah 1st class.Dari mula kami enter parking sampailah barang2 kami pun diorang tolong angkat hingga ke lift lobby.
   Process check in smooth dan semua staff dilobby memberikan service yg terbaik.Barang2 kami dihantar sampai ke bilik dan cara nak buka pintu bilik pun diajar.Keadaan dalam bilik pun bersih dan cantik.




Ehh...Lee Garden?Punya la aku nak elak dari pada hotel ni tapi rupanya ada kat sebelah hotel aku je.In fact depan bilik aku je.
Pemandangan dari bilik aku mmg best.Boleh nampak segala bangunan,bukit bukau serta laut yg nampak sipi sipi.




Bersambung...