Resipi Sos Cili Thai yang Sedap dan Mudah

Sos cili Thai merupakan salah satu bahan asas dalam masakan Thailand yang memberi rasa pedas dan sedap. Ia juga boleh digunakan sebagai sos sampingan untuk hidangan seperti ayam goreng, ikan bakar dan banyak lagi. Jom buat sendiri sos cili Thai di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati. Berikut adalah resipi untuk membuat sos cili Thai yang sedap dan mudah. Resipi ini menghasilkan 1 cawan sos cili. 
Bahan-bahan:
- Cili kering 10 biji
- Bawang putih 3 ulas
- Cuka 4 sudu besar
- Gula 3 sudu besar
- Garam 1 sudu
- Tepung jagung 3 sudu besar
- Air 1 cawan

Cara-cara:
1. Pertama sekali, kisar cili kering dan bawang putih bersama dengan air sehingga halus.
2. Kemudian, panaskan bahan yang telah dikisar dalam periuk.
3. Masukkan gula dan garam ke dalam periuk, dan kacau sehingga sebati.
4. Tunggu sehingga sos cili mula menggelegak.
5. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dalam mangkuk sehingga sebati.
6. Masukkan bancuhan tepung jagung ke dalam periuk dan kacau sehingga tercampur rata.
7. Tunggu sehingga warna putih tepung jagung hilang dan sos cili menebal.
8. Tutup api dan masukkan cuka ke dalam sos cili.
9. Biarkan sos cili tersebut sehingga sejuk.
10. Setelah sejuk, sos cili Thai siap untuk dibotolkan atau dihidangkan.

Dengan mengikuti resipi ini, anda boleh menikmati sos cili Thai yang sedap dan pedas di rumah sendiri. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan